Conreria d'Scala Dei - Priorat

La Conreria d'Scala Dei - Priorat

Het plaatsje Scala Dei (let op bij navigatie Escaladei in het Catalaans) in de Priorato streek kreeg bekendheid door het eerste kartuizer klooster van Spanje. Het dateert uit 1163. Het is gelegen aan het einde van een dal en besloten door het Montsantgebergte. We bevinden ons in noordoost Spanje op de hoogte van Tarragona 40 km naar het binnenland. Als wijngebied heeft Priorato een prehistorisch verleden, ook de Romeinen zijn er actief geweest. Een inwoner van Poboleda had een visioen gezien van engelen die een hemeltrap (scala) op en afliepen. Monniken heersten enkele eeuwen over het gebied vandaar de naam Priorato een afleiding van het Spaans woord voor priorij.
Het landschap heeft een ruige schoonheid met bergen en soms diepe dalen van de Siurana en haar zijrivieren. Olijven, amandelen en wijndruiven zijn de belangrijkste producten. Een rotsachtige bodem, voornamelijk leisteen vaak ook mica en ijzer. Een droog klimaat, in de zomer tot 40 graden maar kan 's nachts dalen naar 10 à 12 graden. Voor de wijndruif ideaal want zodoende blijven de aroma's behouden. In de meeste wijngaarden kan door de steile hellingen en smalle terrassen uitsluitend met de hand worden gewerkt. Het rendement is extreem laag vaak onder de 20 hectoliter per hectare. Deze factoren leiden ertoe dat de wijnen een der meest geconcentreerde en krachtige van Spanje (zoniet van de wereld) zijn. Het wettelijke minimumpercentage van 13,5 % alcohol wordt onder deze omstandigheden probleemloos gehaald. Belangrijke druiven hier zijn Garnacha, Cariñena, Cabernet sauvignon, Merlot en Syrah. Voor wit hoofdzakelijk Garnacha en Macabeo.
La Conreria (landhuis bij een klooster) d'Scala Dei is in 1997 gestart door 3 vrienden. De belangrijkste is de oenoloog Jordi Vidal. Sinds enkele jaren hebben ze op nog geen kilometer van het dorpje naar het ontwerp van een Madrileense architect een indrukwekkende, nieuwe wijnmakerij gebouwd. Vandaar uit een schitterend uitzicht op Scala Dei en het Montsant (heilige berg) gebergte


De producten van La Conreria d'Scala Dei - PrioratLocatie


Bekijk de locaties van alle producenten

Bensdorp Wijnen is gevestigd op bedrijventerrein ‘de Vutter’ in Engelen, Den Bosch. Wil je langskomen om je bestelling op te halen of om iets lekkers uit te zoeken? Bel of mail dan even van te voren, wij zijn namelijk niet altijd aanwezig en het zou jammer zijn als je voor een gesloten deur zou komen te staan..

Wil je meer over ons weten?

Nieuwsbrief

Contact

Wijnmand

Verzendkosten €0,00

Totaal €0,00

Ga naar de wijnmand