Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

Op deze plek van de website deel ik graag de nieuwsberichten omtrent Bensdorp Wijnen.

Openingstijden Bensdorp Wijnen:

Doordeweeks zijn wij geopend van 8.30 tot 17.00. We zijn er echter niet altijd, dus bel even voor de zekerheid: 073-5530901.

Mochten we in het weekend aanwezig zijn dan melden we dat meestal via onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/BensdorpWijnen/

Januari 2024

We wensen jullie een mooi 2024 toe!

Bekijk onze restanten, we maken graag ruimte voor de nieuwe oogst die vanaf maart, april weer binnenkomt.

Helaas is per 1 januari de accijns verhoogd tot ± € 0,08 per fles. Goed nieuws voor jullie is dat wij over veel wijnen al accijns hebben afgedragen. We gaan de verhoging dus pas toepassen bij de binnenkomst van nieuwe wijnen.

 

April 2021, Veel nieuwe wijnen in 2021, oa.:

- Domaine Bergeron Rosé uit de Beaujolais - verrassend!
- Steinschaden 'Classic' Zweigelt Rosé.
- Van de vader van #Ono: 2 heerlijke Chenin Blancs, Domaine de la Commanderie - Chinon.
- Een spannende wijn uit Costers del Segre, Saó Petit blanc.
- Tarrida brut, biologische Cava.
- Reeds eerder aangekondigd: Luccarelli Primitivo di Manduria 'Campo Marina'.
- Een andere blockbuster uit Puglia: Torri d'Oro - Susumaniello.
- Nona, een nieuwe wijn van la Conreria d'Scala Dei - Priorat.
En, last but not least, Château Grange Neuve - Pomerol.

April 2021, Nieuws over Vigboles Gueissard & Vignoble d'Azur - Côtes de Provence & Bandol

We hebben de afgelopen jaren veel succes gehad met de wijnen van Vignobles Gueissard uit de Provence. We werken sinds 2016 met het sypmathieke echtpaar Pauline Giraud en Clément Minne Toen wie destijds met hen startten werkten ze nog vanuit een loods in Sanary-sur-Mer, maar waren ze druk bezig een naam voor henzelf te maken. Dat is Pauline en Clément zeer goed gelukt en zo konden ze, door stijgende populariteit en bijbehorende verkopen, een prachtig nieuw onderkomen bouwen in Le Beausset, in het hart van Bandol. Hun inmiddels uitstekende reputatie is natuurlijk opgemerkt door grotere Nederlandse importeurs. Dit soort grotere importeurs verlangen graag exclusiviteit van wijnboeren en om deze importeurs niet in de weg te zitten hebben wij gevraagd of het echtpaar niet een andere lijn konden leveren. Dat was mogelijk en vandaar dat we per half april 2021 de wijnen van 'Vignoble d'Azur' leveren. De Provence rosé is exact dezelfde wijn als de 'Les Papilles' en de 'Vignoble d'Azur Bandol' is hetzelfde als de Vignobles Gueissard Bandol rosé

Vertrouwde, uitstekende wijnen dus - mét een nieuw etiket.

Alle wijnen van Pauline & Clément van Vignobles Gueissard én Vignoble d'Azur kun je hier vinden.

 

Juni 2020 - Veel nieuwe wijnen - vooral wit!

Er zijn veel nieuwe wijnen binnengekomen. We liepen al een tijdje met de gedachte om, met name, het assortiment witte wijnen te verbeteren. In februari hebben we in Parijs veel geproefd. En nadat het proefpanel begin juni, vertraagd door Corona, weer bijeen is gekomen, is er besloten om het assortiment uit te breiden:

- Château de Mus - Domaine de Bachellery: terug van (veel te lang) weggeweest. Met o.a. de heerlijke Roussanne-Vermentino en de topper Ballade pour Mistral.

- Domaine Richard: Condrieu, Saint-Joseph & IGP Viognier

- Domaine Massin: Chablis

- Le Prieuré de Saint Céols: Menetou-Salon

- Domaine La Petite Métairie : Verrassende Vin de France Chenin-Chardonnay #ONO uit de Loire

De vier laatste Domaines zijn onderdeel van een groep samenwerkende wijnboeren en daar gaan jullie in de toekomst veel meer over horen.

Mei 2020: Online-Wijnproeverijen

We hebben in mei, iedere vrijdagavond een online wijnproeverij gegeven, in samenwerking met De Confrérie. We bespraken dan 6 wijnen, nadat iedereen een proefpakket had ontvangen. In dit pakket zat een instructie, wijnomschrijving, proefformulier én een bestelformulier. De proeverijen waren succesvol en klanten vonden het leuk én leerzaam. Het was natuurlijk wel even wennen voor iedereen, maar uiteindelijk werden het hele gemoedelijke avonden. In het najaar gaan we weer 'echte' proeverijen organiseren en houden jullie daarvan op de hoogte. Maar we blijven óók online leuke dingen doen, wordt vervolgd!

We kunnen wel zeggen: dit smaakt naar meer en we gaan in de toekomst zeker ook online verder, naast de reguliere proeverijen. Wordt vervolgd dus.

Nieuw: Bruno Andreu 'Aromatic' Rosé

Bruno Andreu 'Aromatic': na de Cabernet Sauvignon & de Sauvignon is nu ook de Grenache-Syrah rosé leverbaar. Het ondekken waard!

Wat drink jij met Pasen? 

We hebben een lekker, luxe dinerpakket voor je samengesteld. Meer info: bit.ly/Dinerpakket

Mededelingen m.b.t. coronacrisis, update 24 juli 2020

Wij laten ons net als iedereen leiden door de adviezen van het RIVM. Graag willen we het volgende mededelen:
- Onze transportpartners Verhoeven WDC en Post.nl (voor bestellingen van 12 flessen of minder) laten weten dat zij gewoon blijven leveren, met inachtneming van extra hygiëne-maatregelen. Zoals jullie weten leveren wij in de omgeving van de Den Bosch ook zelf af en nemen daarbij óók de suggesties van het RIVM in acht. 
- De Proeverijen van de Confrérie die gepland stonden in de periode tot 1 juni zijn uiteraard niet door gegaan, ze zijn online gehouden. 
- We merkten dat het internationale transport wat vertragingen opliepen, maar de leveringen zijn nu weer op het normale peil. 
- Los van corona: diverse leveranciers hebben een zomerstop. Wij houden de voorraad zo veel mogelijk op peil, maar zouden toch kunnen misgrijpen en vragen jullie begrip hiervoor.
- Nog voordat de crisis in alle hevigheid losbarstte hadden we in maart al besloten om het minimumorderbedrag voor gratis levering te verlagen: we leveren nu vanaf € 100,- franco huis af. Hiermee kunnen jullie iets flexibeler jullie favoriete wijnen thuisbezorgd krijgen of een proefpakket bestellen. En we hebben het bestellen via de site makkelijker gemaakt: je kunt bestellen zónder eerst een account te hoeven aanmaken.

Kortom, het lijkt v.w.b. de wijnhandel langzaam de goede kant op te gaan. We hebben, net als veel anderen, wat omzet verloren en blijven daardoor zelf de hele zomer open. Blijf je thuis of ga je in eigen land op vakantie? Denk dan bij dorst aan Bensdorp Wijnen - wij leveren aan huis of op je Nederlandse vakantieadres!

We wensen jullie privé en zakelijk succes toe de komende weken en houden jullie via de wijnbrief of sociale media op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

40 jaar Château de l'Engarran rouge

We doen al sinds onze start in 2005 zaken met Château de l'Engarran uit Lavérune in de Languedoc. Het verhaal van dit statige Château aan de rand van Montpellier is bij velen al bekend: er wordt hiet al sinds 3 generaties door 'Les Dames de l'Engarran' wijn gemaakt en de 4e generatie wordt nu ook klaargestoomd. Dat de dames wijn kunnen maken werd in 2020 wel weer bewezen toen Diane Losfelt (3e generatie) door Guide Hachette werd uitgeroepen tot 'Wijnmaker van het Jaar'. Op foto staat ze trots bij de 40e jaargang van hun referentiewijn: Château de l'Engarran rouge, Grés de Montpellier. Op Wine Paris in februari 2022 proefden we naast deze 40e jaargang 2018, ook de 2008, 1998 én 1988. Allemaal nog uitstekend drinkbaar en prima oplegwijnen dus. De jaargang 2018 is nu leverbaar.

De wijntrends van 2020-2021

Er kwam begin juli 2020 een onderzoek uit van Pitch Marketing over de wijntrends voor de komende periode. Mooi ogenblik om even de tijd te nemen of ik goed bezig ben: 

Vijftien wijntrends voor de wijnhandel:

1.  Wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië meest in trek 

Ik interpreteer dit als dat het lijkt erop dat consumenten wat meer terug naar de ‘oude wereld’ teruggaan. Een iets klassiekere stijl dus. 90% van onze verkopen komen uit de drie landen. 

2.  Consumenten gaan minder wijn drinken maar wel betere 

Ik zie de gemiddelde prijs licht stijgen, maar zie ook de vraag naar halve flesjes stijgen - past in deze trend. Een inschrijfactie halve flesjes top-Bordeaux afgelopen mei-juni was een succes. Eind van dit jaar doe ik dit weer. 

3.  Flinke prijsdalingen kwaliteitswijnen verwacht, herstel in 2021

Nog even afwachten, maar leveranciers zijn wat meer geneigd extra korting te geven. Zo kon ik, dankzij de extra korting, de Château de l’Engarran rosé in prijs verlagen tot onder de € 10,-

4.  Sinds 2014 21% prijsstijging gemiddelde fles, van € 4,53 naar € 5,49 

Mmm… Dat lijkt me nog te hoog – wij zitten er flink boven. 

5.  Crisis heeft op korte termijn vooral negatief impact op luxere wijnen van meer dan € 10,00

Het thuisgebruik heeft bij ons het gemis aan zakelijke omzet in de coronaperiode gedeeltelijk goedgemaakt, dus dit soort wijnen verkoop ik nog wel aan voornamelijk particuliere klanten.

6.  Meer vraag naar Cava en Prosecco

Klopt, ik zie een lichte stijging van voornamelijk Cava & Crémant – dat verkoop ik liever dan Prosecco. Ging helaas wel af van de verkoop van Champagne – daar zag ik een daling...

7.  Goede kwaliteit rosé wijnen gehele jaar door

Door het prachtige voorjaar ging de verkoop van rosé enorm lekker! Vooral de Provençaalse 'Les Papilles' rosé van Vignonbles Gueissard was een hit.

8.  Andere, minder bekende druivenrassen

Daar ben ik eigenlijk al jaren mee bezig met bijvoorbeeld Passerina & Pecorino uit Abruzzo, Garnacha Tintorera uit Utiel-Requena, Vermentino & Picpoul uit de Languedoc, Arinto, Alvarinho & Fernão Pires uit Portugal, en nog veel meer.

9.  Vraag bio en duurzaam blijft toenemen 

Dat zie ik inderdaad licht stijgen en mijn assortiment groeit hierin. Ook ‘tussenvormen’ als wijnboeren die werken volgens Terra Vitis-methode trouwens. 

10. Groei online aankopen van kwaliteitswijnen

Doordat mensen meer thuis zijn gebleven zie je dat er meer is besteld via internet – óók duurdere wijnen.

11. (Her)ontdekking van de wijnwinkel of slijterij, vooral voor het weekeinde

#kooplokaal was de slogan – en dat blijft hopelijk nog even hangen. Ik ben mijn lokale afnemers in ieder geval dankbaar dat ze me de afgelopen tijd goed gevonden hebben. Dat ik aan huis aflever is natuurlijk ook een pre voor veel klanten.

12.Gekoelde rode wijnen

Die trend zet zich door, gekoelde Pinot Noir uit de Elzas of Blauer Zweigelt uit Kamptal bijvoorbeeld. 

13. Wijnen in magnums (inhoud van twee flessen)

Om iemand cadeau te doen zeker. In de Coronatijd zullen er weinig magnums zijn opengetrokken. Nu we weer bij elkaar mogen komen juist weer wel. Mijn magnum-actie in mei was dan ook een schot in de roos! En nieuw: Bodegas Carramimbre Roble - op magnum!

14. Vraag naar alcoholarme en alcoholvrije wijnen neemt toe (vooral door millennials)

Ik heb blijkbaar nog maar weinig millenials als klant – weinig vraag naar…

15. Consumenten zijn trouw aan de wijnmerken 

Ik ben enorm blij dat veel consumenten vooral trouw zijn aan hun wijnhandelaar, die jaar na jaar een assortiment probeert op te bouwen met een mix van oude bekenden en verrassende nieuwe wijnen!

Conclusie: mensen die mij kennen weten dat ik niet zo'n planner ben. Ik doe veel op gevoel en koop in wat me opvalt én ik lekker vind. En waar ik jullie mee kan verrassen. Gaat veelal op gevoel dus en het lijkt erop dat goed aansluit bij wat er in de markt leeft!

Domaine des Lauriers wéér in de Guide Hachette

Domaine des Lauriers Picpoul de Pinet 'Prestige' (2018) staat wéér in de Guide Hachette des Vins (2020). En wederom met één ster en dat wil zeggen: 'Zeer geslaagd'. We zijn enthousiast over onze wijnen en hoe leuk is het om daar van zo'n gerenommeerde partij een bevestiging van te krijgen!

Meer info of bestellen: bit.ly/Picpoul-Prestige

Nieuwe wijnen, najaar 2019

We kunnen dit najaar de volgende nieuwe wijnen verwelkomen:

- Van Bruno Andreu: Maison Prunelles Sauvignon & Cabernet Sauvignon - beiden Pays d'Oc (€ 7,50 per fles)

- Bodegas Carramimbre met wijnen uit Rueda & Ribera del Duero

- Il Feuduccio met Montepulciano d'Abruzzo, Pecorino en een heerlijke blend van Pecorino, Passerina & Trebbiano.

Wijntrends 2019

Wat een leuk artikel in de laatste Misset Horeca (67e jaargang - nummer 10). Hier werden de wijntrends van 2019 geschetst. En wie mij een beetje volgt, ziet dat ik aardig bij de les ben:

Trends 2019
1. Rosé uit de Provence
2. Magnums
3. In het oog springende klimaatkasten
4. Gekoelde rode wijnen
5. Lichter in alcohol en tannines
6. Minder maar kwalitatiever
7. Onbekende druivensoorten
8. Nederlandse wijnen
9. Bubbels, ook rosé uit onbekende landen/streken
10. alcoholvrije wijnen
11. Bio en verantwoord (Terra Vitis)
12. Vegan wijnen.

Ik ben nog hard op zoek naar drinkbare alcoholvrije wijnen en ben niet gespecialiseerd in wijnklimaatkasten. Maar op alle andere punten heb ik prima suggesties, daag me maar uit!

Bordeaux 2019

Graag aandacht voor het zeer interessante Bordeauxjaar 2019. Het is een jaargang van uitstekende kwaliteit: door het mooie weer van afgelopen zomer waren de groeiomstandigheden zeer goed. Een enkele regenbui die maanden zorgden dat er, naast ruim voldoende zonne-uren, ook voldoende water voorhanden was. Hierdoor konden de druiven, óók de Cabernet Sauvignon, optimaal rijp worden. Het jaar wordt door de internationale wijnpers zeer goed gewaardeerd. Corona raakt Bordeaux echter óók flink: door moeilijkheden met de verkoop aan de USA (hogere importtarieven) en Azië, hebben veel Château-eigenaren besloten om met een veel lagere prijs uit te komen dan 2018. Dit ondanks het feit dat de kwaliteit zeker gelijk is aan dat jaar. Interessant dus om in te tekenen.

Heb je interesse om te reserveren? Laat het ons weten - we sturen je dan de lijst met de bij ons beschikbare Châteaux.

Bensdorp Wijnen en de Confrérie

Bensdorp Wijnen en de 'Confrérie' van Jacques van Boxtel hebben besloten hun krachten te bundelen en hun activiteiten samen te voegen. Op De Confrérie kun je meer lezen over de Confrérie des Amateurs du Bon Vin. In het kort: de Confrérie is een wijnclub die is opgebouwd uit departementen. Voor klanten, die van de wijnclub lid worden en zich aansluiten bij een departement, wordt 2 keer per jaar een wijnproeverij georganiseerd.

De assortimenten van beide bedrijven zijn inmiddels grotendeels samengevoegd en er wordt continue ewerkt aan een gezamenlijke selectie. Voor klanten van Bensdorp Wijnen betekent dit sowieso een ruimere keuze omdat de Confrérie ook veel, naast Zuid-Frankrijk, uit andere streken in oa. Frankrijk en Italië importeert. 

Het spreekt voor zich dat jij, als klant van Bensdorp Wijnen, lid kan worden van de Confrérie. Je zou je dan kunnen aansluiten bij een bestaand departement bij jou in de buurt, maar er is ook de mogelijkheid om zélf met een aantal personen een eigen departement op te richten. De Confrérie houdt voor- en najaarsproeverijen.

Jacques en ik hebben er in ieder geval enorm veel zin in en we zullen jullie via de website, de nieuwsbrief, maar ook via diverse sociale media op de hoogte houden!

Bensdorp Wijnen en Heroes Den Bosch Basketball

Bensdorp Wijnen is al jaren sponsor van het Bossche Basketball. Eerst bij SPM Shoeters waar het kampioenschap in 2015 gevierd werd met Cava uit onze stal. Daarna, via Shooters Den Bosch, New Heroes en het huidige Heroes Den Bosch. We zijn er trots op de wijn te mogen leveren in de Maaspoort bij de wedstrijden van het team, maar ook bij de vele andere evenementen in de Maaspoort zoals het afgelopen Wieler- en Turngala. Ook bij het recente concert van Iris Hond genoten de gasten weer van onze wijn.

De huiswijn in de Business Club en de Maaspoort is de Coquelicot-serie van Bruno Andreu (wit, rosé en rood). Daarnaast kun je tijdens het diner in de Business Club voor aanvang van de wedstrijden genieten van de Réserve wijnen van Luc Pirlet: de Viogier en de Syrah-Mourvèdre.

Heb je een bedrijf en interesse om lid te worden van de Heroes Businessclub? Kijk dan hier voor meer info (of ga een keer met me mee...):  http://bit.ly/Heroes_den_Bosch

Bensdorp Wijnen en Wijnkado

Bensdorp Wijnen heeft de activiteiten van het bedrijf Wijnkado.nl overgenomen. Wijnkado is een website waar je privé of zakelijk een mooi kistje wijn kan bestellen. Het pakketje wordt afgeleverd op de door jouw gewenste datum en kan worden vergezeld door een persoonlijke boodschap. Naast wijn kun je ook een origineel wijngeschenk in het kistje laten bijpakken.

Dus: wil je een wijn kado geven? www.wijnkado.nl

Bensdorp Wijnen en ?

In 2020 bestaat Bensdorp Wijnen al weer 15 jaar en in al die tijd heb ik opengestaan voor samenwerking en ook actief die samenwerking gezocht. Samenwerken in wijnland is volgens mij namelijk de enige manier om de toekomst in te gaan. Voel je je door deze gedachte aangesproken en ben je werkzaam in de wijnhandel, heb je geen opvolger voor je zaak of heb je ambitie om in deze leuke branche te gaan werken? Neem dan gerust eens contact met me op.

Groeten, Wouter Bensdorp

Bensdorp Wijnen is gevestigd op bedrijventerrein ‘de Vutter’ in Engelen, Den Bosch. Wil je langskomen om je bestelling op te halen of om iets lekkers uit te zoeken? Bel of mail dan even van te voren, wij zijn namelijk niet altijd aanwezig en het zou jammer zijn als je voor een gesloten deur zou komen te staan..

Wil je meer over ons weten?

Nieuwsbrief

Contact

Wijnmand

Verzendkosten €0,00

Totaal €0,00

Ga naar de wijnmand